In general o camera luminoasa este si o camera mai spatioasa. Lumina ofera senzatia de spatiu, dar accentueaza decorul. Unele zone pot deveni prea stralucitoare in timp ce altele foarte intunecate, daca nu respecti cateva lucruri reguli simple. Indiferent de stilul ales, exista o multime de lustre potrivite pentru a crea atmosfera perfecta.
Daca alegi gresit marimea sau forma corpurilor de iluminat ai putea foarte usor sa strici atat decorul interior cat si atmosfera interioara.
Mai departe iti vom oferi cateva sfaturi despre cum sa eviti cele mai frecvente greseli cand vine vorba de iluminatul unei incaperi.
Folosesti o singura sursa de iluminat
Majoritatea oamenilor opteaza doar pentru o lustra centrala, pe tavan, cand decoreaza o camera, insa aceasta nu reuseste sa acopere necesarul intregului spatiu.
Lumina reflectata se concentreaza numai pe centrul camerei si astfel vizibilitatea este ingreunata, iar zona pare mai mica.
Decoratorii recomanda ca in fiecare incapere sa se foloseasca trei tipuri de iluminat, si anume:
– ambiental sau general
– de accent
– functional
Pentru a obtine o camera iluminata corect, solutia ar fi sa combini surse de lumina pe mai multe niveluri, de exemplu tavan, perete, birou sau podea.
Lumina este insuficienta in zona de lucru
Cu siguranta ti s-a intamplat deseori sa nu vezi prea bine ceea ce scrii din cauza iluminatului slab. In orice camera exista spatii care au nevoie de lumina suplimentara, cum ar fi biroul sau zona de lucru din bucatarie.
Daca stai cu spatele la bec atunci cand lucrezi, se vor crea umbre exact acolo unde ai mai multa nevoie de lumina.
Pentru a evita asta, foloseste lustre, veioze sau lampi chiar in locul in care identifici o problema. In bucatarie opteaza pentru lumina functionala prin instalarea unor deasupra blatului, chiuvetei sau plitei electrice.
…
Citeste continuarea articolului aici: 7 lucruri pe care sa nu le faci niciodata cand iluminezi o camera