Cred ca cel mai mare noroc pe care il poti avea in viata este sa fi trait o copilarie fericita. – Agatha Christie
Copilaria este o perioada foarte importanta in viata unui om. Este momentul descoperirilor, al jocului, al aventurilor si al amuzamentului fata de lumea inconjuratoare pe care copilul incepe sa o cunoasca. Pentru parinti, este o perioada ce poate induce o stare de ingrijorare, deoarece ei cauta sa asigure sanatatea si fericirea copilului.Binenteles, viata se va derula – atat in cazul parintilor, cat si al copilului – ceea ce poate afecta anii de copilarie. Indiferent de circumstante, asigurarea fericirii sale in timpul acelor ani de inceput va reprezenta mereu o prioritate pentru cei care il iubesc.
In acest articol, vom combina cercetarile stiintifice cu bucuria regasita in copilarie. Mai exact, vom analiza 10 sfaturi bazate pe dovezi stiintifice pentru a va ajuta sa le asigurati o copilarie fericita si sanatoasa.
Fie ca sunteti parinti, va doriti sa deveniti parinti sau doar iubiti copiii, speram ca ceea ce veti citi in continuare sa va confere o mai buna perspectiva in privinta metodelor de a asigura fericirea si sanatatea mentala a copilului.
Iata cele 10 sfaturi (dovedite stiintific!) pentru a-l face pe cel mic mai fericit:
1. Acordati-le destul timp
Principala responsabilitate a unui copil este – sau ar trebui sa fie – sa se joace. Intr-adevar, copilul va avea la un moment dat si teme pentru acasa, proiecte extracuriculare si tot asa; dar, de la primii ani de viata si pana in adolescenta, ar trebui sa le acordati libertatea de a se distra.
Peter Gray, psiholog pentru copii si profesor in cadrul Facultatii din Boston, declara: „Copiii capata cele mai importante invataturi ale vietii de la alti copii, nu de la adulti…nu pot invata sau au sanse mult mai mici de a invata din interactiunea cu adultii.”
Asa ca, spuneti-le sa „iasa si sa se joace!”
2. Rezolvati-va certurile si discutiile mai importante in alta parte
Creierul copilului se dezvolta cu o viteza extraordinara in decursul primei parti din copilarie. In momentul in care vad si aud despre problemele adultilor sau despre incertitudini, starea psihologica fragila a copilului poate fi afectata intr-un mod negativ; posibil, dezvoltandu-i o grija sau nesiguranta.
Copiii nu ar trebui sa auda conversatiile stresante ale parintilor – in mod cert, nu este momentul sa asculte astfel de probleme.
3. Nu ii comparati cu alti copii
Presiunea de a reusi in societatea actuala poate parea ademenitor pentru parinti sa le instaureze un simt timpuriu de competitivitate – iar unii adulti fac acest lucru comparandu-i cu altcineva. Uneori, adultii vor puncta si anumite trasaturi preferabile de personalitate ale altui copil, dorindu-si ca ai lor sa preia din calitatile sperate.
Cercetatorii spun ca astfel de tendinte comparative pot avea un efect advers asupra increderii copilului in propriile puteri.
4. Invatati-i beneficiile unor emotii negative
Pentru a puncta un aspect evident – un copil nu poate fi prea matur. Aproape orice copil va erupe de furie, invidie, tristete, etc. Acest comportament ii prezinta adultului o oportunitate buna de a-l invata.
Dr. John Gottman de la Universitatea din Washington spune ca tendinta comuna a adultilor de a le apostrofa copiilor perceptia proastei cresteri – emotiile negative – se traduce prin administrarea unei forme de pedeapsa. O metoda mai buna de a lua la cunostinta comportamentul acestuia este sa il invatati ca toata lumea are parte de astfel de emotii negative si sa cautati tehnici de a-l invata sa treaca intr-un mod constructiv peste respectivele sentimente.
5. Recunoasteti-le eforturile
Copilul va ajunge la varsta la care va stii ca este nevoit sa munceasca mai mult. Deci, este important sa luati la cunostinta momentul in care copilul se straduieste sa realizeze ceva.
…
Citeste continuarea articolului aici: Cercetatorii dezvaluie cele 10 lucruri care ii fac pe copii mai fericiti