Cum afecteaza schimbarea ceasului creierul uman

Trebuie citite

Ora de iarna este o inventie destul de moderna si a devenit o idee populara din motive practice si financiare. Cand oamenii au folosit pentru prima data lumina artificiala, au trebuit sa arda fie gaz, fie lampi cu ulei.Utilizarea acestor combustibili presupune bani si cu cat oamenii ramaneau treji mai multe ore pe timpul noptii, cu atat era nevoie de mai multi bani pentru a lumina locuinta.

Pe masura ce tehnologia de iluminare a evoluat, facturile la electricitate au devenit o problema financiara similara. Prin adaptarea orei la lumina naturala, s-ar putea economisi bani prin pastrarea becurilor aprinse mai putin timp si adaptarea orei de somn.

Pe de alta parte, fermierii folosesc la maxim lumina naturala pentru a-si lucra pamanturile, trezindu-se odata cu rasaritul soarelui, indiferent de ora afisata de ceas.

Ora de iarna si creierul uman

Datorita inclinarii axei Pamantului pe durata Echinoctiului de iarna, in emisfera nordica se pierd ore pretioase de lumina in timp ce emisfera sudica experimenteaza anotimpurile inversate. Potrivit timeanddate.com, guvernul canadian a fost primul care a propus modificarea orei, pentru ca atunci cand noptile sunt prea lungi, trezirea sa se faca cu o ora mai tarziu.

Cand soarele va ajunge sa apuna in jurul orei 18.00, ceasurile vor fi actualizate cu o ora in plus, pentru a afisa apusul la ora 19.00, oferindu-ne o ora in plus de lumina naturala.

Timpul este un concept abstract, in sensul ca un numar a fost atribuit in mod artificial unui moment al zilei. De exemplu, numarul 12 reprezinta fie pranzul, fie miezul noptii, dar, la fel de usor, am putea asigna pranzului ora 4 sau 8.

Conform Jurnalului American de Psihologie, ora de iarna poate avea efecte negative asupra creierului uman, in parte datorita nivelului scazut de melatonina.

Citeste continuarea articolului aici: Cum afecteaza schimbarea ceasului creierul uman

Ultimele articole

Ce avantaje ai când cumperi de la o librărie online?

Lectura este una dintre cele mai bune modalități prin care îți poți dezvolta cunoștințele și competențele, atât pe plan...

Mai multe articole similare