Importanta psihologica a pierderii timpului

Trebuie citite

Intotdeauna vor exista infinit de multe sarcini ce trebuie indeplinite si munci ce trebuie facute, iar o cultura de productivitate implacabila ne spune ca trebuie sa ne apucam imediat de traba si sa ne simtim vinovati de orice ora pierduta.Adevarul fie spus, sa-ti petreci viata raspunzand la e-mailuri, intr-un mod responsabil desigur, este extrem de plictisitor. Iar timpul „pierdut” este, de fapt, foarte satisfacator si necesar.

Nu ma credeti? Atunci poate il credeti pe creatorul Inbox Zero.

Oliver Burkeman povesteste in The Guardian cum Merlin Mann a fost determinat sa scrie o carte in legatura cu sistemul sau liniar pentru e-mailuri.

Doi ani mai tarziu, si-a abandonat proiectul si a inceput sa scrie intr-un blog (pe care ulterior l-a sters) despre orele petrecute gandindu-se cum isi poate petrece cat mai responsabil timpul si astfel a pierdut momente pretioase pe care trebuia sa le petreaca impreuna cu fiica sa.

Problemele apar atunci cand pierdem prea mult timp cautand disperati sa fim mai productivi si refuzam sa ne acordam o pauza. Amanam o ora de somn in plus sau sa mergem la plimbare, sa citim langa fereastra – si, chiar daca reusim sa ne relaxam putin, ajungem sa constientizam lucrurile pe care ar trebui sa le facem, iar experienta este diminuata de catre vina.

In schimb, exista o tendinta sa ne intoarcem la cea mai putin satisfacatoare dorinta dinte toate: Sa stam la birou, in fata computerului, sa ne uitam pe diferite site-uri si sa nu contribuim nici la fericire si nici la productivitate.

„Exista o regula ca trebuie sa fim mereu disponibili, sa muncim incontinuu,” spune Michael Guttridge, un psiholog ce se axeaza pe comportamentul la locul de munca. „E greu sa iesi din acest tipar si sa mergi in parc.”

Dar dezavantajele sunt evidente: ajungem sa ne pierdem concentrarea in timp ce suntem la calculator – cautam distrageri pe mediile de socializare, spunandu-ne ca facem mai multe lucruri deodata, iar asa petrecem mai mult timp decat este necesar pentru majoritatea sarcinilor de baza.

Citeste continuarea articolului aici: Importanta psihologica a pierderii timpului

Ultimele articole

Nunta, cununie sau botez? Iata cum va imbracati!

Cu toate ca exista multe tipuri de evenimente si ocazii la care putem participa, nuntile, cununiile civile si botezurile...

Mai multe articole similare