Curatenia casei este foarte importanta. Lunar cheltuim sume importante pentru achizitionarea celor mai eficiente produse de curatenie. Din pacate, de cele mai multe ori, nu acordam atentie etichetelor si nu verificam daca ingredientele continute ne pun in pericol sanatatea sau sunt daunatoare pentru mediu.

Rolul produselor de curatenie ar trebui sa fie acela de a elimina mizeria, care ne ameninta sanatatea si nu de a ne imbolnavi! Unele dintre acestea sunt comercializate cu etichete de avertizare, insa majoritatea nu informeaza cumparatorii in legatura cu acele componentele din interiorul lor cu adevarat periculoase.

Degresantul pentru aragaz, solutiile dezinfectante, chiar si detergentii de vase sau de rufe contin substante cu potential toxic foarte mare. Oamenii de stiinta au aratat ca, in cantitati suficiente, multe dintre substantele chimice utilizate in aproape orice casa devin periculoase.

De ce sunt periculoase produsele chimice de curatenie

1. Produsele de curatenie contin in medie 62 de chimicale toxice, iar amestecarea acestora poate fi extrem de periculoasa.

Atunci cand un produs pe baza de amoniac se combina cu unul pe baza de clor, se formeaza un gaz foarte toxic, deci mare atentie la combinatiile de produse.

2. Pentru foarte multe persoane, un criteriu in alegerea produselor de curatenie este mirosul acestora. Producatorii il include pe lista ingredientelor sub denumirea de „parfum”. Insa parfumurile au la baza flatati, substante chimice etichetate de agentiile de reglementare drept „posibil cancerigene”.

De asemenea, parfumurile sintetice pot cauza iritatii ale cailor respiratorii, dureri de cap, senzatia de stranut.

3. Produsele de curatenie contine substante periculoase care pot intra in corp prin inhalare sau
prin contact cutanat.

Daca expunerea este intensa si pe o perioada lunga de timp exista un risc mare de dezvoltare a unor afectiuni respiratorii sau a unor boli de piele, cum ar fi eczemele. In cazul expunerii prelungite, efectele se vad si asupra ficatului si rinichilor.

4. Inhalarea substantelor chimice de curatenie creste riscul de astm si de bronsite cronice. Dupa ce folosesti un produs toxic pentru a curata casa, vaporii persista in aer si sunt inhalati in cantitati mici.

Iar efectele cronice pot aparea si in cazul expunerii prelungite la cantitati mici de toxine.

5. Contactul constant cu apa distruge bariera de protectie a pielii si permite substantelor periculoase sa patrunda usor in straturile mai adanci ale acesteia. Fara o protectie corespunzatoare, pielea devine vulnerabila si pot aparea iritatii, inflamatii, alergii sau arsuri grave ale pielii.

6. Clorul (hipocloritul de sodiu) din compozitie, este iritant atat pentru piele, ochi, cat si pentru sistemul respirator, iar in cantitati mari devine toxic pentru ficat. Din pacate, se gaseste in multe produse pentru curatarea cuptorul sau pentru dezinfectarea baii.

7. Vaporii de amoniac irita pielea, ochii, gatul si chiar plamanii, fiind periculosi mai ales pentru cei care sufera de astm. Iar substantele care contin combinatia clor – amoniac sunt o combinatie foarte daunatoare.

8. In cazul femeilor insarcinate, expunerea la chimicale poate fi foarte daunatoare pentru dezvoltarea fatului, avertizeaza oamenii de stiinta. Folosirea unor substante neadecvate in timpul sarcinii poate provoca serioase probleme respiratorii bebelusului.

9. Rezultatul curateniei este poluarea apei. Dupa ce le folosim, substantele de curatenie ajung in sistemul de canalizare si o parte se varsa apoi in rauri.

Cu ce poti inlocui produsele de curatenie toxice

Daca te numeri printre persoanele ingrijorate de efectele negative pe care substantele chimice din comert le-ar putea avea asupra sanatatii, cu siguranta vei dori sa faci o schimbare.

Opteaza pentru produse de menaj bazate pe ingrediente active de origine vegetala si uleiuri esentiale. Vei proteja astfel mediul inconjurator, dar si sanatatea ta si a familiei tale!

Solutiile dezinfectante naturale sunt extrem de utile in mentinerea igienei locuintei si a obiectelor pe care le folosim zilnic. Contin uleiuri esentiale pure, sunt sigure, non toxice, eficiente, concentrate, omorand microbii fara a ne periclita sanatatea.

Detergentii organici curata hainele cu ajutorul unor ingrediente naturale, provenite din plante – de exemplu, tensida de cocos sau alte substante naturale care actioneaza precum sapunul.

Sunt biodegradabili, fara impact negativ asupra mediului. In plus, sunt la fel de eficienti ca si detergentii conventionali! Singura diferenta este sanatatea noastra!