661518326e5396.59836592

Atunci cand suntem pe drum, exista multe lucruri care pot scapa de sub controlul nostru, iar cel mai important dintre acestea este vremea.

Aceasta poate transforma o calatorie placuta intr-una in care trebuie sa fim cu “ochii in patru”. In special atunci cand ploua, unul dintre fenomenele la care trebuie sa fim atenti este acvaplanarea.

Probabil ca ati auzit de el, dar asta nu este suficient pentru a sti cum trebuie abordat. Este necesar sa stiti de ce se intampla si cum sa il preveniti. 

Mai mult, daca nu poate fi evitat, cum reactionati la volan pentru a contracara acest fenomen. Noi va spunem totul despre asta, avand si optiunea de a achizitiona anvelope all-season sau anvelope vara potrivite vehicului dvs. de pe AnvelopeMAG.ro

Acvaplanarea: ce este?

Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca acvaplanarea nu este altceva decat pierderea tractiunii unui vehicul atunci cand treceti, la o viteza ridicata, peste o acumulare consistenta de apa. Soferul poate pierde controlul vehiculului, ceea ce duce la o situatie potential foarte periculoasa. 

Intr-adevar, atunci cand trecem cu masina printr-o acumulare de apa pe sosea, anvelopa nu este capabila sa evacueze in timp util toata apa din calea sa. 

Ca urmare, se pierde contactul cu suprafata de rulare. Acvaplanarea, cunoscuta si sub numele de hidroplanare, provoaca lipsa de aderenta atat de necesara pentru a va mentine traiectoria, asa ca este esential sa stiti cum sa o evitati.

acvaplanare

Acvaplanarea: cum sa o evitati

Intotdeauna punem accentul pe verificarea adancimii profilului anvelopei, deoarece este de o importanta vitala. Ea nu este aleasa din capriciu sau din motive pur estetice: are un scop si priveste siguranta rutiera.

Ceea ce trebuie sa faceti este sa masurati adancimea benzii de rulare, deoarece acesta este un factor important pentru aderenta la drum. Mai mult, anvelopele noi, de inalta performanta, sunt capabile sa evacueze pana la 30 de litri de apa pe secunda la o viteza de 80 km/h. Pe masura ce anvelopele se uzeaza, aceasta cifra scade si creste implicit si riscul de acvaplanare. 

Mai mult, un alt factor care depinde de adancimea benzii de rulare este distanta de franare, care creste odata cu uzura anvelopelor noastre. Asadar, este mai mult decat evident ca masurarea regulata a uzurii anvelopelor este esentiala pentru siguranta dvs. 

Nu uitati ca limita legala pentru a conduce cu anvelopele dumneavoastra este de 1,6 mm, in cazul sezonului cald, dar daca doriti sa fiti in siguranta, nu ar trebui sa coborati sub 3 mm. Pentru a va face o idee, anvelopele noi au o adancime medie a benzii de rulare de aproximativ 8 mm.

cum sa eviti acvaplanarea

Verificati presiunea din anvelope

Pe langa banda de rulare, presiunea din pneuri este un alt factor care ar trebui verificat cel putin o data pe luna. Acest lucru previne nu numai acvaplanarea, ci si uzura neuniforma si consumul de combustibil.

S-ar putea sa gasiti pe multe site-uri web ca presiunea pneurilor trebuie adaptata pe timp de ploaie, dar de fapt este mai simplu de atat. Trebuie sa folositi presiunea indicata de producatorul masinii, deoarece aceasta este presiunea la care au fost testate reactiile vehiculului in diferite situatii, inclusiv pe timp de ploaie. 

Moderati viteza pe timp de ploaie

Viteza este un alt factor determinant pe sosea si este esential sa va moderati viteza in conditii meteo nefavorabile. O viteza ridicata va ofera mai putin timp de reactie, creste riscul de acvaplanare si, de asemenea, ingreuneaza preluarea controlului vehiculului.

Evitati baltile

Acest lucru poate parea caraghios, pentru ca de multe ori este imposibil, dar este o modalitate de a evita acvaplanarea, in special pe autostrazi sau drumuri pe care circulati cu o viteza ridicata pe timp de ploaie. In oras, este mai usor de observat, deoarece baltile sunt de obicei pe marginea drumului sau deasupra canalelor.

Acum stiti ce este acvaplanarea si cum sa o evitati. Dar, uneori, indiferent cat de bine faceti lucrurile, exista momente in care pur si simplu nu o puteti evita. De aceea, va vom da cateva sfaturi despre cum sa evitati acvaplanarea si cum sa reactionati in caz ca vi se intampla.

Cum ar trebui sa reactionez la acvaplanare?

A conduce pe ploaie poate fi o provocare pentru multi soferi. Atunci cand apare o situatie de acvaplanare, puteti urma aceste sfaturi:

  • Nu va pierdeti calmul, este doar o clipa si masina isi va recapata tractiunea imediat ce a depasit acumularea de apa. Dar trebuie sa fiti constient de ceea ce faceti cu vehiculul si sa nu reactionati impulsiv si brusc la volan.
  • Luati piciorul de pe acceleratie, dar nu franati sub nicio forma, deoarece acest lucru nu va face decat sa complice situatia.
  • Daca va aflati pe un drum drept, pastrati-va calmul si nu intoarceti volanul. Dupa trecerea peste balta, masina isi va recapata aderenta si puteti reduce treptat viteza.
  • Daca va aflati intr-o curba si vedeti ca pierdeti traiectoria, incercati sa corectati cu volanul foarte subtil si foarte incet. De indata ce reusiti sa intoarceti volanul, corectati traiectoria vehiculului.

Acum stiti ceva mai multe despre acest fenomen, cunoscut si sub numele de hidroplanare. Cum ploaia poate apărea în orice moment, respectiv în orice sezon, nu este o idee rea sa va verificati anvelopele, presiunea si banda de rulare a acestora. 

Este momentul sa le schimbati? Pe AnvelopeMAG.ro veti gasi unele dintre cele mai bune anvelope de sezon cald, inclusiv pe timp de ploaie, pentru toate tipurile de vehicule. Daca aveti indoieli, contactati-ne! 

3 thoughts on “Ce este acvaplanarea si cum sa o evitati

  1. Este important sa constientizam cat de periculoasa poate fi acvaplanarea si sa luam masuri de precautie pentru a o evita. Recomand acest articol tuturor celor care doresc sa inteleaga mai bine acest fenomen si sa devina soferi mai responsabili.

  2. Mi-a placut modul in care autorul a explicat cum functioneaza fenomenul de acvaplanare si care sunt factorii care il favorizeaza. De acum inainte, voi fi mai atent la starea anvelopelor si la viteza de deplasare pe carosabil umed.

  3. Articolul este foarte informativ si mi-a deschis ochii in privinta acvaplanarii. Am invatat cum sa o evit si cum sa ma comport atunci cand ma confrunt cu aceasta situatie periculoasa pe drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *