Un candelabru este mult mai mult decat o simpla lampa. Este un instrument de iluminat clasic care, folosind becuri de diverse forme si dimensiuni, creeaza o atmosfera calda si primitoare in orice camera din casa si are capacitatea de a decora spatiile cu eleganta si exclusivitate.

Un accesoriu foarte versatil si ideal pentru iubitorii celor mai sofisticate stiluri de design interior, un candelabru pentru living va schimba complet aspectul camerei.

Alegerea lampilor de tavan pentru casa ta poate parea ceva simplu, dar din experienta noastra, exista multe ocazii in care o alegere gresita a candelabrului ajunge sa strice investitia facuta in decorarea casei noastre.

La sfarsitul postarii, veti realiza ca nu mentionam in niciun moment lucruri precum estetica sau designul lampii, deoarece este ceva subiectiv si ceea ce conteaza este ca suntem capabili sa cream mediul dorit si sa iluminam spatiul, in mod corespunzator, indiferent de designul lampii.

Intrebari pe care sa ti le pui inainte de a alege un candelabru

– In ce camera voi instala candelabrul?
– De cata lumina am nevoie?
– Ce mediu vreau sa am?
– Ce spatiu vom lumina si ce caracteristici are?

Incepem cu ceea ce, in opinia noastra, este cel mai important atunci cand alegem un candelabru si anume:

Camera in care va fi instalat candelabrul

In general, primul lucru la care ne uitam inainte de a cumpara un candelabru este designul sau si nu apreciem ca designul candelabrului determina in mare masura modul in care lumineaza camera in care urmeaza sa fie instalat.

Din acest motiv, primul lucru de facut este sa tinem cont de camera pe care urmeaza sa o iluminam si ce tip de iluminat dorim. Trebuie sa aprind o camera de zi formata dintr-o zona de luat masa si o zona generala (canapea si TV), deci vei tine cont de aceste elemente inainte de a alege iluminatul din camera.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem atunci cand urmeaza sa iluminam un loc este gasirea celor mai bune surse de iluminat, evidentierea punctelor forte si ascunderea eventualelor defecte. In acest caz, idealul este sa separi vizual zonele si sa incerci sa creezi spatii diferentiate.

Cum poti obtine toate acestea? Ei bine, una dintre cele mai eficiente modalitati de realizare este prin instalarea unei lustre suspendate deasupra zonei de luat masa si a unei lustre fixe sau de tavan in zona televizorului.

In acest fel cream doua medii diferite in functie de utilizarea pe care urmeaza le-o dam, in plus fata de aceasta, in zona canapelei vom avea o lumina mai generala care ajuta la crearea unor spatii largi si in zona de luat masa vom avea o lumina ceva mai concentrata si confortabila.

Candelabre pentru camere mici, cu tavan jos

Imagineaza-ti ca trebuie sa luminezi o camera mica cu tavanul jos, iar primul lucru este sa incerci sa o faci sa para cat mai mare posibil si pentru asta este foarte important sa alegem corect un candelabru pentru o astfel de camera.

Cum? Ei bine, cu o lustra de tavan cat se poate de plata si pentru a putea distribui lumina intr-un unghi larg (fara lumina concentrata) vom reusi sa obtinem un astfel de efect. Ce obtinem din aceasta abordare? Mai intai cream cea mai mare senzatie de inaltime posibila si datorita unui unghi larg de lumina, nu vom avea umbre sau zone intunecate pe perete, evitam „efectul pesterii” si imbunatatim senzatia de spatiu.

Cata lumina trebuie sa dea candelabrul?

„Lumen” acel cuvant pana acum necunoscut de aproape toata lumea si pe care acum il vedem in tot ceea ce tine de lampi si becuri, este foarte important in alegerea volumului de lumina oferit de candelabru. Ei bine, practic lumenii sunt cantitatea de lumina pe care o emite un bec.

In trecut obisnuiam sa fim familiari cu cantitatea de lumina pe care watt-ul o dadea becurilor, dar odata cu sosirea LED-ului care a schimbat radical totul trebuie sa stim cati lumeni sunt potriviti pentru fiecare caz.

De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca astazi multe candelabre cu LED-uri nu au becuri asa cum le-am inteles in mod traditional, ci in schimb integreaza lumina LED in structura lor (ceea ce numim in mod obisnuit LED-uri integrate). Poti gasi inclusiv candelabre pentru dormitor cu astfel de leduri.

Va trebui sa iei in calcul urmatoarele aspecte pentru a determina exact ce asteptari ai de la candelabrul tau:

– O lampa care are 30w nu inseamna ca are„ mai multa lumina” decat una de 20w, de unde stim care dintre ele da mai multa lumina? Ei bine, cu lumenii, cu cat sunt mai multi lumeni, cu atat becul emite mai multa lumina;
– Ei bine, nu exista o valoare fixa de lumeni, deoarece totul depinde de camera pe care urmeaza sa o iluminam (nu avem nevoie de aceiasi lumeni pentru o bucatarie ca pentru un dormitor). Totul tine de ce faci in camera in care vei monta candelabrul.

Ce atmosfera vom crea cu un candelabru?

In randurile anterioare am vorbit despre importanta cunoasterii lumenilor si a modului in care candelabrul se incadreaza in spatiu. Acum trebuie sa vorbim si despre atmosfera pe care o ofera. Cand vizitam un hotel sau luam cina intr-un restaurant romantic si suntem foarte confortabili si relaxati, de obicei nu ne dam seama ca unul dintre motivele pentru care avem acel sentiment este culoarea luminii care lumineaza camera.

Daca vrem un mediu linistit si confortabil, cum ar fi in camere de zi si dormitoare, culoarea recomandata a luminii este intre 2700-3000k.

In ultima perioada vedem o tendinta de a folosi tonuri de lumina reci pentru aceste spatii, nu stim daca se datoreaza lipsei de informatii sau a gustului personal, dar nu este recomandat sa iluminezi aceste tipuri de camere cu tonuri deschise care depasesc 4500k.

Cu toate acestea, in bai, birouri si bucatarii putem instala perfect culoarea deschisa 4000-4500k, motivul este ca acestea sunt „zone de lucru” in care executam functii care necesita o atentie speciala din partea noastra si acest ton contribuie la obtinerea starii necesare pentru lucru.

Practic si lasand deoparte designul (asa cum am mentionat la inceputul articolului), aceste trei caracteristici sunt cele mai importante de luat in considerare atunci cand vom alege candelabrele.

Pe scurt, ca se adapteaza la camera si zona pe care urmeaza sa o iluminam, daca avem o lumina adecvata pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasuram si daca obtinem mediul pe care il cautam, avem un candelabru perfect.

{{clean2}}
{{clean3}}