Potenta diferitelor ceaiuri de musetel variaza, unele continand semnificativ mai mult musetel decat altele.
Ceaiurile mai puternice sunt, de asemenea, mai susceptibile de a provoca efecte secundare la persoanele care sunt vulnerabile la acestea. In consecinta, cel mai sigur este sa incepeti cu o doza mica si sa progresati incet pana la doze mai mari.
Musetelul contine substante chimice numite flavonoide. Aceste flavonoide sunt un tip de nutrient prezent in multe plante si joaca un rol semnificativ in efectele medicinale ale musetelului.
Cercetatorii nu sunt inca siguri ce alte substante chimice sunt prezente in mod specific in musetel si explica beneficiile acestuia.
1. Reducerea durerilor menstruale
Mai multe studii au asociat ceaiul de musetel cu reducerea severitatii crampelor menstruale. Un studiu din 2010 , de exemplu, a descoperit ca consumul de ceai de musetel timp de o luna ar putea reduce crampele menstruale.
Femeile din studiu au raportat, de asemenea, mai putine anxietate si suferinta asociate cu durerea menstruala. Deci, cand cauti ceai de musetel beneficii, acesta este unul dintre cele mai importante.
2. Tratarea diabetului si scaderea zaharului din sange
Din nou, unele studii au descoperit ca ceaiul de musetel poate scadea glicemia la persoanele cu diabet. Cercetarile nu arata ca musetelul este un inlocuitor viabil pentru medicamentele pentru diabet, dar poate fi un supliment util pentru tratamentele existente.
Deci, daca te intrebi la ce e bun ceaiul de musetel, iata un alt motiv pentru care sa il consumi.
3. Incetinirea sau prevenirea osteoporozei
Osteoporoza este pierderea progresiva a densitatii osoase. Aceasta pierdere creste riscul de oase rupte si postura inclinata. Desi oricine poate dezvolta osteoporoza, aceasta este cel mai frecventa in randul femeilor aflate in postmenopauza.
Aceasta tendinta se poate datora efectelor estrogenului. Ceaiul de musetel ar putea avea efecte antiestrogenice. De asemenea, a ajutat la promovarea densitatii osoase, dar autorii studiului avertizeaza ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a demonstra acest beneficiu aparent.
4. Reducerea inflamatiei
Inflamatia este o reactie a sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. Ceaiul de musetel contine compusi chimici care pot reduce inflamatia.
Cu toate acestea, inflamatia pe termen lung este legata de o gama larga de probleme de sanatate, inclusiv hemoroizi , dureri gastrointestinale, artrita , tulburari autoimune si chiar depresie .
5. Tratamentul si prevenirea cancerului
Unele studii sugereaza ca ceaiul de musetel poate viza celulele canceroase sau chiar poate impiedica dezvoltarea acestor celule in primul rand.
Cu toate acestea, cercetarile de pana acum nu sunt concludente, iar oamenii de stiinta spun ca este nevoie de mai multa munca pentru a dovedi afirmatiile anticancer ale musetelului.
De asemenea, majoritatea cercetarilor s-au uitat la modele clinice la animale, nu la oameni.
6. Ajutor la somn si relaxare
Ceaiul de musetel este considerat ca ajuta oamenii sa se relaxeze si sa adoarma. Cu toate acestea, putine studii clinice au testat acest lucru.
Intr-o analiza a dovezilor actuale, 10 din 12 pacienti cu probleme cardiovasculare au adormit la scurt timp dupa ce au consumat ceai de musetel.
O mana de alte studii care analizeaza modele clinice sugereaza, de asemenea, ca ceaiul de musetel poate ajuta oamenii sa se relaxeze. De asemenea, poti folosi ceai de musetel pentru ochi inainte de somn, pentru a te odihni mai bine.
7. Tratarea simptomelor racelii
Dovezi anecdotice si unele studii resugereaza ca inhalarea aburului cu extract de musetel poate ameliora unele dintre simptomele racelii comune. Dar acest beneficiu nu este inca dovedit.
8. Tratament pentru afectiuni usoare ale pielii
O cercetare a constatat ca aplicarea extractului de musetel direct pe o rana a ajutat la vindecarea acesteia.
De asemenea, cateva studii au descoperit ca unguentele de musetel pot ajuta la eczeme si afectiuni inflamatorii usoare ale pielii, desi nu sunt la fel de eficiente ca crema cu hidrocortizon.